10 weetjes over de Quokka

7 mei 2022
1327
quokka

Ooit gehoord van de quokka? De quokka is een wallaby, eigenlijk een klein soort kangoeroe. Dit schattig klein diertje komt oorspronkelijk uit het Zuidwesten van Australië. De quokka is zoals de kangoeroe dan ook een zoogdier en draagt zijn kindjes in de buidel. De quokka is oorspronkelijk een nachtdier maar door het levendige toerisme hebben ze zich aangepast om overdag aanwezig te zijn bij de toeristen om hun voedsel weg te kapen en rond te hangen.

Hieronder delen we een 10-tal weetjes over de quokka die best interessant zijn om te weten, nieuwsgierig? Lees dan gerust verder!

Weetje 1: de gevangenis in?

De meeste toeristen in Australië gaan vaak tot het uiterste om een selfie met een quokka te maken. Lokken met voedsel, drinken geven, aaien, vastnemen en noem maar op, dit gedrag wordt niet getolereerd in Australië. Wanneer ze zien dat je zulk gedrag probeert uit te oefenen bij een quokka dan kun je zwaar beboet worden, dit kan zelfs lopen tot een gevangenisstraf.

Weetje 2: buideldiertjes

De quokka’s zijn net zoals de kangoeroes ook buideldieren. De quokka is een sociaal diersoort en zijn al helemaal niet verlegen om een bezoekje te brengen aan de mensen. Ben je dus toevallig in Rottnest Island, Bald Island of Two Peoples Bay Reserve, de plaats waar de quokka’s zich voortplanten, wees dan gerust want de quokka’s zullen naar jou toe komen om je te begroeten!

Weetje 3: manipulator als geen ander

De quokka’s zijn erg slimme diertjes en weten jou als geen ander te manipuleren. De quokka’s hebben ondertussen al door hoe toeristen ze naar hen toe lokken voor een schattige foto. De diertjes wachten tot er voedsel en wat te drinken gebruikt wordt om hen te lokken en dan pas komen ze naar je toe, vooral dan om jet voedsel en drank van je te jatten. Let wel op, het is ten strengste verboden om deze diertjes te lokken met voedsel, drank, etc. laat je niet misleiden of je betaalt er een zware straf voor.

Lees ook:  De spirituele betekenis van een merel

Weetje 4: weinig nood aan water

Wist je dat de quokka’s een lange tijd zonder water kunnen overleven? Alhoewel de quokka’s in de buurt van het water leven, drinken ze nauwelijks water. Wees gerust, de schattige diertjes halen genoeg vocht uit de planten die ze eten.

Weetje 5: kwetsbaar

De schattige diertjes worden helaas als kwetsbaar beschouwd. De populatie van de quokka’s neemt al enkele jaren af door roofdieren zoals katten en vossen. De roofdieren zijn niet de enige waardoor de populatie afneemt, vele bosbranden en de inkrimping van hun leefgebied zijn ook één van de grootste redenen waarom de populatie afneemt.

Weetje 6: schattig maar gevaarlijk

De quokka’s zien er misschien erg onschuldig en schattig uit, toch moet je opletten. Wanneer de quokka zich uitgedaagd of aangevallen voelt dan zal het diertje een luide kreet laten horen. Als de kreet niet werkt dan zullen ze meteen gebruik maken van hun scherpe hoektanden of hun nagels. Een zeer bekende en de favoriete aanvalsmethode van de quokka is om met hun tanden in het vlees van de aanvaller te zetten, ze zullen vervolgens in deze beet blijven hangen terwijl ze met hun pootjes je krabben en krassen. Jaarlijks worden er wel tientallen mensen behandeld door een incident met de quokka.

Weetje 7: helaas, zeer slechte moeders

het zijn misschien wel schattige diertjes maar de ouderschap, dat is een probleem. De quokka’s hebben een heel aparte verdedigingsmechanisme dan de andere dieren. Normaal beschermen de dieren hun eigen jong van roofdieren, bij de quokka gaat het anders te werk. Wanneer het schattig diertje in een moment zit van paniek en gevaar dan laten ze hun donkerste kant zien. Wanneer de quokka een roofdier spot dan offert ze haar eigen jong op door het uit haar buidel te halen. De quokka zal vervolgens een noodkreet uitslaan om de aandacht van het roofdier te trekken zodat hij het jong kan opspeuren en oppeuzelen. Dankzij dit verdedigingsmechanisme kan de moeder rustig ontsnappen.

Lees ook:  De spirituele betekenis van een sprinkhaan

Weetje 8: niet overal te vinden

Een quokka is erg zeldzaam, daarom zijn ze ook niet makkelijk en snel te vinden. Ook al bevind je je in Australië, je zal toch wel wat moeite moeten doen, en geld spenderen om een quokka te vinden. Een quokka kun je enkel terugvinden in Two Peoples Bay Reserver ( de enige vaste plek op het vasteland), in Bald Island of in Rottnest Island. Rottnest Island is dan ook wel zonder twijfel dé populairste plek om dit dier tegen te komen.

Weetje 9: Rattennest oftewel nu, Rottnest

Je zou dit diertje toch niet als een rat willen en kunnen zien toch? Nou daar dacht de Nederlander Willem de Vlamingh anders over. In 1696 kam de Nederlander aan in Australië en dacht hij gelijk een eiland vol ratten gezien te hebben. Door deze ervaring benoemde hij dat prachtige eiland dan Rattennest wat vervolgens in het Engels Rottnest werd en sinds toen zo is gebleven.

Weetje 10: gwaga

De naam quokka is afkomstig van de Aboriginal taal van de lokale Nyungar. De Nyungars noemde deze schattige diertjes ‘’gwaga’’. Vroeger, kenden de Europese kolonisten de Nyungar-taal niet en hoorden ze eigenlijk ‘’quokka’’, tot op de dag van vandaag heten ze nog altijd officieel ‘’quokka’’.

Heeft deze blog je nieuwsgierigheid nog meer geprikkeld en wil je deze schattige diertjes van dichtbij bewonderen? Lees dan snel hoe je je het best voorbereidt voor een reis naar Australië, het grootste eiland ter wereld.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 30 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 35+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Van druk naar succes: leren omgaan met stress

Vakantieliefde, slim of vermijden?

Renovatie versus nieuwbouw: Wat is het beste voor de toekomst van onze steden?

Hoe geur je stemming kan beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down