5 tekenen dat jij in een toxische relatie zit

3 maart 2023
1048
Toxische relatie

Voel je je verstikt in je relatie? Heb je het gevoel dat je constant op eieren loopt? Ben je bang om je mening te uiten of jezelf te zijn? Als je op een van deze vragen ja hebt geantwoord, dan zou je weleens in een toxische relatie kunnen zitten.

Toxische relaties kunnen schadelijk zijn voor je mentale en fysieke gezondheid, waardoor je je uitgeput en ongelukkig voelt. In dit artikel bespreken we de 5 tekenen dat je in een toxische relatie zit en geven we advies over hoe je los kunt breken.


Heeft u dringend hulp nodig of loopt u gevaar? Bel gratis het nummer van veilig thuis 0800-2000. Ook als je twijfelt!

Heeft u een andere vorm van hulp nodig, bekijk dan deze instanties.

Teken 1: Gebrek aan vertrouwen en constante verwijten

Een van de meest voorkomende tekenen van een toxische relatie is een gebrek aan vertrouwen en constante beschuldigingen. Controleert jouw partner je telefoon zonder jouw toestemming of beschuldigt hij/zij je van vreemdgaan zonder bewijs?

Dit gedrag laat een gebrek aan vertrouwen zien en kan leiden tot constante ruzies en spanningen in de relatie. Vertrouwen is de basis van elke gezonde relatie, en zonder dat is de relatie gedoemd om te mislukken.

Het is niet per definitie toxisch gedrag als er spraken is van een gebrek aan vertrouwen als hier een logische aanleiding voor is. Als je partner echter zijn gebrek aan vertrouwen baseert op dingen die niet kloppen of er niet zijn, dan is dit zeker een vorm van toxisch gedrag in een relatie.

Teken 2: Onophoudelijke negativiteit en kritiek

Een ander teken van een toxische relatie is constante kritiek en negativiteit. Maakt jouw partner je belachelijk of laat hij/zij je je waardeloos voelen?

Lees ook:  Creatieve mensen verbinden met ondernemers

Dit gedrag is niet alleen kwetsend, maar kan ook leiden tot een afname van zelfvertrouwen en zelfrespect. Een gezonde relatie zou je juist een gevoel van liefde en steun moeten geven, niet van kritiek en vernedering.

Narcisten geven vaak constante negatieve feedback om hun eigen diep gewortelde gebrek aan zelfvertrouwen te compenseren. Merk je dat dit gebeurd? Praat dan met vrienden of familie. Mensen die dicht bij je staan en waarvan je zeker weet dat ze het beste met je voor hebben. Luister naar hen wiens intentie het is om jouw leven te verbeteren en wees dankbaar voor het feit dat er mensen zijn die je steunen in dergelijke situaties. Laat hen niet vallen en laat een toxische of narcistische partner nooit deze mensen bij je wegdrijven. Dat brengt ons bij teken 3.

Teken 3: Isolatie en controle

Slachtoffer narcisme en toxische relatie

Toxische relaties gaan vaak gepaard met isolatie en controle. Beperkt jouw partner jouw contact met vrienden en familie of neemt hij/zij beslissingen voor jou zonder jouw inbreng? Dit gedrag is een teken van controle en kan leiden tot een gevoel van isolatie en afhankelijkheid van je partner. Gezonde relaties draaien om wederzijds respect en besluitvorming, niet om controle en isolatie.

Het meest pijnlijke dat een narcist kan doen is jou dusdanig controleren dat je steeds verder afdrijft van naasten, vrienden en familie. Sta open voor het idee dat je gecontroleerd en beïnvloed kan worden en dat de meningen en opvattingen die je hebt over vrienden en familie, wel eens ontstaan zouden kunnen zijn nádat je toxische partner in je leven kwam. Als dit herkenbaar klinkt, verzamel dan de moed om jezelf in de spiegel aan te kijken en toe te geven dat je beïnvloed bent. Dit kan gepaard gaan met een verlies van trots en eergevoel, het kan je pijn doen en boos maken op jezelf. Eerlijk zijn tegen jezelf is een van de moeilijkste dingen die je als mens kunt doen. Hier ligt echter jouw kracht, je uitweg en de eerste sap in het nemen van je eigen verantwoordelijkheid in deze situatie.

Onthoud dat iets schuld zijn er niets mee te maken heeft of jij je verantwoordelijkheid moet nemen voor bepaalde dingen. Het hoeft niet jouw schuld te zijn dat je in deze situatie zit, maar het is wél jouw verantwoordelijkheid om er weer uit te komen.

Lees ook:  De samenwerking van mens en computer

Teken 4: Emotionele chantage en verwarring zaaien

Dat zaaien van verwarring, wordt ook wel gaslighting genoemd. Het betekent dat jouw partner je laat twijfelen over wat je denkt of voelt of wat je zou moeten denken of voelen over bepaalde zaken.

Zo kan het dat een narcist bepaalde ideeën of opvattingen heeft die jij in eerste instantie niet deelt en waar je het in het begin nog niet mee eens bent. Je kunt dusdanig gemanipuleerd worden, dat je ineens bepaalde meningen en opvattingen hebt over onderwerpen die een beetje vreemd voor je voelen. Dat gevoel op de achtergrond van je bewustzijn dat je niet helemaal jezelf bent, maar toch op een bepaalde manier handelt.

Dit is een vorm van emotioneel misbruik. Je partner kan druk uit oefenen door: je een schuldgevoel aan te praten, door je constant weg te duwen en weer naar zich toe te trekken, door je kwetsbaarheden te exploiteren en op elke mogelijke manier afhankelijkheid te creëren.

Wanneer je normen en waarden, je geloofssysteem en je meningen, normen en waarden veranderd zijn, is dat een belangrijk teken. Vraag jezelf af wanneer je bepaalde dingen bent gaan denken en voelen en probeer een antwoord te krijgen op de vraag “waarom”? Probeer open te staan voor het idee dat jouw narcistische partner je wellicht beïnvloed heeft door verwarring te zaaien en emotionele chantage.

Teken 5: Fysiek geweld of misbruik in een toxische relatie

Fysiek geweld of misbruik is een van de ernstigste tekenen van een toxische relatie. Dit kan variëren van slaan en duwen tot seksueel misbruik en vernedering. Het kan moeilijk zijn om te erkennen dat je in een dergelijke situatie zit, vooral als je emotioneel afhankelijk bent van je partner. Het is belangrijk om te weten dat fysiek geweld of misbruik nooit acceptabel is en dat er hulp beschikbaar is. Als je in een dergelijke situatie zit, zoek dan onmiddellijk hulp en steun bij vrienden, familie of professionele instanties. Het is niet jouw schuld en je verdient een veilige en gezonde relatie.

Lees ook:  Een auto delen, duurzaam of onpraktisch?

Je angstig voelen is een normale emotie die wel degelijk terecht is als je fysiek wordt misbruikt. Weet dat je altijd opnieuw kunt beginnen en dat ermee stoppen altijd een optie is. Er wordt hulp geboden voor dergelijke situaties. Daarnaast kun je in dergelijke situaties ook ouderlijk gezag aanvragen. Maak daar gebruik. Het is hoe dan ook beter dan blijven waar je nu zit als jij je in deze situatie herkent.

Hulp zoeken

Bent u slachtoffer van geweld of misbruik? Dan is het enorm belangrijk om professionele hulp te zoeken. Bent u of kent u iemand die hulp nodig heeft? Praat erover.

Heeft u dringend hulp nodig of loopt u gevaar? Bel gratis het nummer van veilig thuis 0800-2000. Ook als je twijfelt!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

De mooiste plekken in Nederland om vanaf het water te ontdekken

De beste planten voor onder een veranda of overkapping

Duurzaam wonen: waarom een groen dak een slimme keuze is

Minimalisme: waarom minder spullen voor meer rust zorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down