Uitvaart
Rouw valt rauw maar moeilijk te verteren.
Daarom bereidt men afscheid nemen met
grapefruitbittere speeches, zoetzure vers-
jes, cake en filterkoffie terwijl daar vers
en opgemaakt het lijk op de oven wacht.
De condoleancerij is een lopend buffet
van klamme handen, troostclichés en
ontboezemingen over je vader die een
bruine kotssmaak in jouw oren geven.
Jij vloekt binnensmonds omdat jouw
tranen op het moment niet stromen
en wanneer ze later toch gaan komen
jij alleen zal zijn met je verlate verdriet.
Een nicht belooft om over zes maanden
eens te informeren hoe het met je gaat,
maar je weet al dat zij dit voornemen bre-
ken gaat, omdat haar leven verder gaat.
Rouw smaakt soms als beschimmeld brood.
Robin Kerkhof, 2021-03-31
Over het gedicht
De vorige keer dat onze huisdichter een gedicht met ons deelde, is al weer een tijd geleden. Hij heeft zich daarvoor geëxcuseerd, maar dat had voor ons niet gehoeven. Wij snappen ook wel dat het leven geen rechte lijn is. Soms hebben andere zaken voorrang.
Het gedicht dat Robin Kerkhof dit keer met ons deelt, is weer een rouwgedicht. Toch is het een heel ander soort gedicht dan zijn vorige rouwgedicht Definitief vaarwel aan mama's ziel. Dat was een klassiek sonnet met een traditioneel troostende boodschap van reïncarnatie.
Zijn nieuwe rouwgedicht schuurt aan alle kanten. Esthetisch is het nogal een onbeholpen gedicht:
Er is een inconsequente rijmschema en in het tweede kwatrijn zit zelfs helemaal geen rijm. Daarnaast laat de dichter in de laatste kwatrijn 'gaat' rijmen op 'gaat'. Dat hoort echt niet. In deze strofe staat sowieso veel te vaak het woordje 'gaat'.
Verder verandert halverwege het perspectief van een alwetende 'men' die spreekt in metaforen naar een subjectieve 'jij' die nogal prozaïsch zijn gevoelens uit. En vervolgens sluit het gedicht wel weer met een metafoor. Hierdoor is de stijl van het gedicht nogal onevenwichtig.
Echter als wij onze huisdichter mogen geloven, dan is dat allemaal opzet. De vorm sluit op deze manier beter aan bij de inhoud. Volgens Robin Kerkhof zou een netter gedicht niet passen bij het gevoel dat hij met dit gedicht probeert te verwoorden.
Dat zullen wij dan maar aannemen.
Wie is Robin Kerkhof
Sinds 1 juli 2020 is Robin Kerkhof onze huisdichter. Met enige regelmaat schrijf hij speciaal voor onze lezers een nieuw gedicht. Behalve dichter is Robin Kerkhof ook de hoofdredacteur van Poëzie verrijkt het leven. Hier vindt u gedichten van bekende en minder bekende dichters. Daarnaast is er een poëzie-encyclopedie, een Facebook-pagina en een nieuwsbrief over poëzie.
Wil je meer rouwgedichten lezen over bijvoorbeeld het overlijden van een oma, lees dan hier verder.